Je li moguće vratiti izgubljeni/ukradeni telefon?

Krađa telefona je učestala, a posebno u ljetnim mjesecima, kada je opreznost smanjena, a gradImage result for Je li moguće vratiti izgubljeni/ukradeni telefon?ovi puni ljudi. Mnogi proizvođači telefona svaki novi uređaj unapređuju tehnologijama protiv krađe, no taj problem još uvijek nije riješen.

Oni kojima je nekad ukraden telefon, znaju da postoje iznimno male mogućnosti da ga dobiju natrag, pa odmah i odustanu od potrage, što kradljivcima olakšava cijeli čin.

Je li moguće vratiti ukradeni telefon i što vlasnik može uraditi kako bi zaštitio svoj uređaj?

Nestajanje telefona ne mora uvijek podrazumijevati krađu i ružne namjere. U velikom broju slučajeva telefon isklizne iz džepa ili torbe, a vlasnik ne zna ni gdje ni kako. Pokazalo se da je kod gubitka telefona presudno ima li telefon na sebi informacije o vlasniku u slučaju gubitka.

Telefoni koji na sebi imaju neku vrstu informacije o vlasniku u 50 % slučajeva budu vraćeni i pronađeni. Jednostavno rješenje je podešavanje pozadine tako da na njoj piše broj ili e-mail preko kojeg se može stupiti u kontakt sa vlasnikom. Takve fotografije se lako mogu napraviti na svim pametnim telefonima uz pomoć uređivača fotografija.

Jedan od načina pronalaska telefona su i podešavanje sigurnosti telefona ili download aplikacija u slučaju njegove krađe. Mnogi noviji telefoni imaju mogućnost podešavanja telefona, tako da u slučaju krađe možete zaključati telefon preko interneta i onemogućiti dalje korištenje. Samsung i iPhone imaju ovakve funkcije, dok će, sudeći po zakonima koje je prva donijela SAD u budućnosti svi proizvođači telefona imati ovu opciju.

Prerano odustajanje od telefona je jedan od razloga zbog kojih u puno slučajeva ne dođe do pronalaska telefona. Ukoliko telefon nije ukraden, što ne možete znati dok ga ne pokušate pronaći, ne odustajte od potrage. Pozovite sami svoj broj – možda se netko i javi. Obiđite mjesta na kojima ste bili – postoji mogućnost da je još uvijek tamo gdje je ispao. Ili, naposljetku, ukoliko ga ne pronađete, a nemate opcije daljinskog zaključavanja, kontaktirajte svog mobilnog operatera da pokuša locirati telefon.