Kako sačuvati podatke pri promjeni telefona

Običan čovjek mijenja svoj telefon, u prosjeku, svake dvije godine. S razvojem tržišta proizvodnje mobilnih telefona, u samo jednoj godini izađe nekoliko 10-ina novih modela.

No, promjenom telefona korisnici ne žele zamijeniti i broj i sve podatke koje već imaju.

Zbog toga se traže načini kako što jednostavnije prenijeti podatke sa jednog na drugi telefon.

Ovisno o modelu telefona, taj postupak može biti jednostavniji ili kompliciraniji, ali postoji nekoliko osnovnih načina obavljanja ovog procesa.

Image result for Kako sačuvati podatke pri promeni telefonaCloud. Jedan od načina koji nudi Google, Samsung i Apple je pohrana podataka na njihov oblak. Ovi sistemi nude pravljenje sigurnosne kopije telefona u slučaju gubitka, kvara ill promjene telefona. Ovom opcijom svi podaci se kopiraju na oblak i može im se pristupiti i download-ovati ih preko jednog od računa, na drugi telefon. Nedostatak ove opcije jest nemogućnost očuvanja aplikacija koje imate instalirane na mobitelu.

Drugi način je korištenje neke od aplikacija u ponudi za kopiranje i prebacivanje sadržaja s telefona. Neke od ovih aplikacija rade preko bluetooth-a, a neke preko kompjutera.

Funkcioniraju tako što, nakon instalacije aplikacije na oba uređaja (na stari i novi), kopirate podatke jednog uređaja i jednostavno ih prebacite na drugi.

Druga vrsta aplikacija koristi se na računalima. Aplikacija se instalira na oba uređaja, koji se povežu korištenjem USB-a, nakon čega slijedi jednostavno kopiranje i prebacivanje podataka. Ovim načinima možete prebaciti sve podatke: brojeve, fotografije i aplikacije koje imate instalirane.

Nakon promjene uređaja i prebacivanja sadržaja, stari uređaj više nije potreban. Vrijeme je izbrisati podatke i s njega. Najčešća opcija koja se bira za ovu radnju jest povratak na tvorničke postavke uređaja. Iako je ova opcija dovoljna, može se dogoditi da slijedeći vlasnik uređaja može povratiti datoteke koje su bile na telefonu. Kako bi se ovo spriječilo, potrebno je šifrirati datoteke koje želimo izbrisati i nakon toga vratiti uređaj na tvorničke postavke.

Ako nakon ove radnje slijedeći vlasnik i povrati datoteke, one će biti šifrirane i nepristupačne.