Koliko je rizična upotreba telefona za volanom?

Korištenje telefona za volanom, u vožnji, u svim europskim zemljama je kažnjivo, ali to ne sprječava vozače da telefoniraju, pišu i snimaju dok voze. Koliko smo sigurni na cestama, dok je kod polovice vozača koncentracija podijeljena između vožnje i telefona?

Za upotrebu motornog vozila potrebna je potpuna koncentracImage result for Koliko je rizična upotreba telefona za volanom?ija, a ponekad čak ni ona nije dovoljna kada se vozilo kreće ulicama s puno ljudi i predmeta. Korištenje telefona u takvoj situaciji znatno otežava situaciju svih učesnika u prometu. Neka poruka ili poziv može lako razljutiti ili omesti vozača, a najgore od svega je što u prometu nikad ne ispašta samo jedno.

Nedavno je provedeno istraživanje o utjecaju zabavnog sistema auta na vožnju vozača. Rezultati su pokazali da su i sami uređaji za slušanje muzike, navigacija, pa i ekrani u autu previše komplicirani da bi se njima moglo upravljati i podešavati ih u tijeku vožnje. To isto istraživanje je došlo do zaključka da je čak i upotreba telefona u vožnji manje opasna od podešavanja automobilskog multimedijskog sustava.

Prijedlog je glasio da proizvođači auta nađu neko jednostavnije rješenje, kojim bi se smanjio utjecaj na vozača.

Zakon u EU zabranjuje upotrebu telefona, ali dozvoljava stvari kao što je čitanje novina, što jednako ugrožava sudionike u prometu. Postoje mnogi apsurdi u zakonima o prometu, ali zabrana telefona nije jedan od njih. Ona je najviše i zastupljena u vremenu u kojem živimo.

Odgovaranjem na telefon u tijeku vožnje pogled se skrene sa ceste se skrene na 2 sekunde, a u pisanju poruke i duže. Pri velikim brzinama na autocestama, 1 sekunda je dovoljna da dođe do neženjenih posljedica. A u gradskom prometu, koji je obično povećan i u koji su uključeni pješaci i djeca, to zna biti još i opasnije.

Upotreba telefona prilikom vožnje je rizik i za vozača i za one koji su s njim u autu, kao i za sve učesnike u prometu. Instant odgovori na pozive i poruke nisu vrijedni ugrožavanja života.