Hrvatski mobilni operateri već godinama nude različite opcije i tarife za obitelj, grupe prijatelja i ekipe. Redovno se pojavljuju nove pogodnosti i popusti za više članova, ali, da li se ekipne tarife zaista isplate i u kojem slučaju?

Hrvatski Telekom već od 2009. godineImage result for Hrvatski Telekom nudi obiteljske tarife koje su se godinama mijenjale i dorađivale. Izvorni paketi Extra obitelj+ uključivali su neograničeni internet za sve članove i besplatne pozive između članova obitelji. Paketi su se razlikovali po količini uključenih minuta i SMS poruka u pakete, prema drugim mrežama i drugim HT korisnicima. Bilo je moguće dodati i do 7 članova obitelji i, naravno, plaćalo se po članu obitelji.

Vipnet u ponudi nudi dodavanjem do 4 člana obitelji ili prijatelja, koji moraju biti pretplatnički korisnici i tri člana na bonove. Oni korisnici koji koriste bonove početkom mjeseca dobiju bonus od 50 kuna na računu i nakon njegove potrošnje moguće je kupovinom bona napuniti račun.

Tele2 Ekipne tarife omogućuju dodavanje od 2 do 4 pretplatnička člana gdje se mogu aktivirati dvije različite veličine ove tarife. Prva nudi pozive, poruke i ograničen internet, dok druga veličina Ekipne tarife nudi pozive, poruke i neograničeni internet i sve košta 122 kuna po članu u ekipi. Također tu je i ponuda raznih pametnih telefona već od 1 kune.

Kako se odlučiti i koju tarifu odabrati je i najčešće pitanje koje se postavlja?

U zavisnosti od članova i njihovog korištenja mobitela ove ekipne/obiteljske tarife se isplate ukoliko članovi međusobno puno komuniciraju, jer sve uključuju neke pogodnosti za cijelu ekipu. Međutim, ukoliko članovi žele da samo prođu jeftinija, a međusobno ne komuniciraju mnogo, onda ove tarife koštaju koliko i pojedinačne pretplatničke tarife. Najbolja opcija je zbrojiti potrebe cijele obitelji ili ekipe i izračunati koliko je minuta, SMS-ova i interneta potrebno za sve članove ukupno i odlučiti, te isplati li se aktivirati obiteljske tarife.