Prisluškuju li nas telefoni?

Već dugo kruže glasine o zloupotrebi povjerenja korisnika raznih aplikacija i društvenih mreža. Društvo se žali na nedostatak privatnosti i špijuniranje, a samo korištenje mobitela ili nekog drugog uređaja koji je spojen na internet postaje sumnjivo.

Da li nas naši telefonu uistinu slušaju i kako se upotrebljavaju informacije koje dobiju?

Nedavno je provedeno istraživanje o tome koriste li aplikacije neovlašteno telefone svojih korisnika za prikupljanje informacija i njihovu obradu.

Pokazalo se da aplikacije ne prisluškuju razgovore, ali prave screenshot-ove i snimaju videozapise o korištenju njihove apImage result for Prisluškuju li nas telefoni?likacije te ih šalju agencijama za obradu podataka. Problem je što nijedna od aplikacija nije u Uvjetima korištenja imala ništa o mogućem prikupljanju podataka s korisnikovih telefona.

Kada se izračuna moguća dobit od prikupljenih podataka, jer pomoću njih programeri aplikacija poboljšavaju iskustva korisnika s tim aplikacijama, odštete bi mogle biti milijunske.

Primjer jedne takve situacije je i sam Facebook, društvena mreža koja se u posljednjoj godini našla na udaru kritika i istraživanja zbog optužbe korisnika da ih Facebook prisluškuje.

Zapravo, mnogi korisnici ove društvene mreže primijetili su da nakon razgovor o određenoj temi preko Facebook-a pristižu sugestije i oglasi o temi o kojoj se razgovaralo.

Facebook negira optužbe i kaže da prisluškivanje nije ni potrebno, jer imaju već dovoljno podataka o korisnicima pomoću oglasa koji korisnici sami postavljaju ili kliknu na njih.

Možda nikad nećemo saznati što se uistinu dogodilo, no vlada SAD je optužbe uzelaza ozbiljno te pred Kongres izvela Mark Zuckenberga , vlasnika Facebooka, koji je obećao neke promjerene u radu ove društvene mreže.

S tehnologijom i markentingom koji napreduje na osnovu prikupljanja korisnikovog iskustva, naivno je ne pomisliti da želja za boljim performansom aplikacije neće dovesti do nelegalnih prikupljanja informacija. Možda nas telefoni još uvijek ne prisluškuju, ali bez sumnje i to će postati realnost vrlo brzo. A kako ćemo odgovoriti i zaštiti se, ostaje da se vidi, držimo palčeve za neko sigurno rješenje.