Profesionalne fotografije napravljene pametnim telefonom

Image result for Profesionalne fotografije napravljene pametnim telefonomS populacijom društvenih mreža, posebno Instagrama, imati što bolje, profesionalnije i ljepše fotografije garantira više pratitelja i više lajkova.

Oni koji koriste profesionalne kamere imaju daleko najljepše slike, ali to ne znači da ni sa telefonima nismo u mogućnosti postići sličan rezultat.

Mnogo se radi na tome da svaka kamera kod svakog novog telefona bude poboljšana, sa više pixela i boljom bojom. Pri kupovini telefona upravo je kvaliteta kamere što odlučuje o kupovini.

Dakle, imamo dobre telefone i dobre kamere, pa zašto nam fotografije nisu profesionalne?

Slijedi nekoliko savjeta kako poboljšati kvalitetu fotografije.

Vrijeme. Uzmite si vremena. Dobra fotografija nikad nije nastala iz brzine. Prvo odaberite što želite slikati, stanite, provjerite koji su najbolji uglovi, osvjetljenje i vaša pozicija. Probajte najprije s nekoliko probnih fotografije i tek onda napravite onu pravu. Trebati će malo vremena i iskustva da se savlada, ali ni najbolji profesionali fotografi ne uspiju napraviti prelijepe fotografije iz prvog puta.

Fokus. Nakon što ste odabrali što tačno želite slikati, fokusirajte to. Fokus izoštri fotografiju, pa ona bude čišća i ljepša. Fokus radi samo ako mirno slikate, na što se opet primjenjuje pravilo

broj jedan.

Pored fokusa, svaki telefon ima različite režime rada koje pomažu pri slikanju, kao što su noćni režim, profesionalni, HDR ili pak neki filter.

Uređivanje. Noviji telefoni dolaze s aplikacijama za uređivanje fotografija. No i pored njih, na tržištu je puno software-a i aplikacija koje poboljšavaju doživljaj fotografije. Zlatno pravilo je pak, bez pretjerivanja. Fotografija treba biti lijepa i uhvatiti suštinu, odviše uređene fotografije se uvijek primijete.

Ako se ne snalazite s različitim aplikacijama za uređivanje i ne želite previše trošiti vrijeme u njihovo proučavanje, tu je uvijek Instagram.

Instagram ima najpopularnije filtere za fotografije. Može se primijeniti neki filter i smanjiti njegova zasićenost na fotografiji ili pak kombinirati više različitih filtera.

Instagram je i prednost, jer poslije uređivanja odmah možete i objaviti fotografiju, jer to je ipak i poanta snimanja fotografija, zar ne?