U društvu danas malo tko ne koristi telefon. A kako tržište raste, pa i same opcije na njemu, ponekad se teško odlučiti koja je to opcija najbolja i naravno, jeftinija.

Korisniku mobilnog ili pametnog telefona dokup prometa je neophodan za svakodnevno povezivanje sa drugim ljudima. Priroda tog povezivanja je najčešće i uvjet odabira pretplate ili bonova.

Stoga, dok će poslovni ljudi, oni kojima treba i internet i pozivne jedinice, odlučiti na pretplatu, oni koji koriste samo internet idu za bonovima i dokupom internet prometa.

Razlika između pretplate i bonova?

Razlika između ova dva nImage result for Šta odabrati, pretplatu ili bonove?ačina dokupa mobilnog prometa je u cijeni i obvezi.

Korisnik pretplate se obvezuju ugovorom za svoju pretplatničku tarifu na 12- 24 mjeseca, što znači plaćanje računa na kraju mjeseca za ono što je potrošeno. U ovakvim tarifama cijene variraju i najčešće imamo ponude po veličinama za svačije opće potrebe.

Stoga, oni korisnici koji umjerno telefoniraju, ”smsaju” i koriste internet će izabrati neki mali ili srednji paket tarifnih usluga, dok će oni čije su potrebe veće izabrati neku od MAXI opcija u ponudi.

Cijene se, naravno, razlikuju kao i količina jedinica.

Jedina mana je to što u ponudi nema pretplatničke tarife samo jedne opcije, npr.interneta, zbog čega se oni kojima samo internet treba i odlučuju na bonove.

Korisnici bonova su u mogućnosti nakon dopune aktivirati neku od opcija dokupa internet prometa u zavisnosti od potrebe.

Još jedna prednost bonova je nezavisni odnos prema mobilnoj mreže, dakle bez ugovora. Promet dokupiš onda kada ti je potreban i onoliko koliko ti je potrebno, bez naknadnog računa.

U zaključku, šta odabrati bonove, pretplatu, u biti sve zavisi od potreba?!

Ako vam ne smeta mjesečna obveza i volite se ne brinuti oko toga koliko još kuna imam na računu onda je pretplata pravi izbor. Dok, ako ste student ili srednjoškolac, pa čak i neko kome telefon treba tek kad nekamo ode, onda jednokratne dopune i tarife su pravi izbor. Jer sve drugo bi bilo bacanje novca.