Štete li telefoni našoj djeci?

Svijet je danas nezaImage result for Štete li telefoni našoj djeci?misliv bez tehnologije, malo je ljudi koji ne koriste kompjuter, TV i mobitele. Mlađe generacije se i ne sjećaju života prije telefona, a naši najmlađi već od godine dana znaju upaliti omiljeni crtić.

Tehnologija se koristi na svakodnevnoj razini gotovo među svim dobnim skupinama društva, no najviše zabrinjava utjecaj korištenja tehnologije u svakodnevnici beba i djece.

Uz zaposlenost roditelja i želje da se dijete samo smiri, roditelji djeci daju telefone i tablete za gledanje crtanih filmova, uz koje oni odrastaju i provode dane, a ponekad čak ne žele ni jesti ukoliko nije uključen neki crtić.

Imaju li tehnologija, mobiteli i tableti negativan utjecaj na fizički i mentalni razvoj djece i kakve su to generacije budućnosti?

Psiholozi i pedijatri zagovaraju teoriju da tehnologija negativno utječe na djecu, iako ne postoje pouzdani rezultati istraživanja. Sumnja se na mogući zaostatak mentalnog i fizičkog razvoj, kao i zaostatak u društvenim vještinama.

Što je dijete mlađe, a više izloženo telefonima i tabletima, to su veće mogućnosti negativnih posljedica.

Negativne posljetice pridonose tome da djeca gube sposobnost razvoja mašte, slabo pamte i žive u nekoj drugoj realnosti.

Učestalo gledanje crtića prigušuje dječiju želju za prirodom i trčanjem, što je neophodno za pravilan razvoj i rast. Nedostatak sunca, svježeg zraka i bakterija čini djecu manje otpronijom na bolesti.

Društvene vještine se svode na minimum, jer više nije potrebna interakcija sa ostalom djecom. Djeci postaje zanimljivije gledanje djece kako se igraju na crtićima, nego da se zaista igraju u stvarnosti.

Navedene posljedica pretjerane upotrebe tehnologije su i više nego strašne. No, možemo li djeci uskratiti tehnologiju i do koje godine?

Naviknuti dijete na svijet bez mobitela u ranoj dobi je donekle i moguće. No, zabrana tehnologija i telefona starijoj djeci može biti pravi izazov. Kakvu generaciju stvaramo? Nadamo se da će odgovor stići prije samih posljedica.