Tehnologija, telekomunikacije i sve što je vezano uz ova dva pojma konstantno se razvija i raste. Ni Hrvatska nije izuzetak, radom i implementacijom nove 5G infrastrukture i mreže postaje jedna od prvih zemalja koja aktivno radi na 5G mrežnoj realizaciji.

Što je to 5G mreža?

5G je mreža nove generacije koja će koristiti frekvenciju od 3.5GHz, radijsku infrastrukturu i IoT uređaje. Image result for 5G mreža u HrvatskojZamišljena je tako da ima stopostotnu rasprostranjenost, nevjerojatnu brzinu i dostupnost. Smatra se početkom nove ere u tehnologiji i prethodnicom mnogih velikih stvari koje slijede.

U Hrvatskoj se već uveliko radi na zamjeni stare radijske opreme i pripremi terena za novi korak u tehnologiji. Očekivanja za dostupnost ove mreže i puštanjem u slobodnu primjenu je za 2020.godinu.

Od 5G mreže se očekuje kompletna povezanost kopna i mora tako što uređaji neće tražiti signal, nego će signal tražiti uređaje i biti će dostupna bilo gdje. Brzina prijenosa podataka u minimalnom proračunu bi bila oko 1-10 gbps.

Od nje se puno očekuje posebno na polju virtualne realnosti gdje bi uređaji, koji danas zahtijevaju statične konzole i direktan pristup internetu, mogli koristiti bilo gdje bez problema i sa samo 1 ms kašnjenja od end-to-end prijenosa.

Iako se od nje mnogo očekuje i zvuči nestvarno, u cijelom svijetu se radi na pripremi ove tehnologije. Sigurno da će 2020. biti tek prvi korak od onoga što će uslijediti, veliki bum na polju tehnologije.

Tko u Hrvatskoj uvodi 5G mrežu?

Da bi cijela mreža radila za nju se prvo mora pripremiti teren, što već intenzivno radi Hrvatski Telekom na području Istre. Mijenjanje i prilagođavanje cijele infrastrukture na tom području je skoro pri kraju i već testni podaci su dali izvrsne rezultate. Ono što slijedi je nadogradnja infrastrukture u cijeloj zemlji, što će Hrvatsku smjestiti u sam vrh sa zapadnim zemljama koje se pripremaju za 5G mrežu.